София. По пет клинични пътеки има 0 пациенти. Това каза на пресконференция управителят на НЗОК проф. Петко Салчев след среща със служебния министър на здравеопазването и с ръководството на Българския лекарски съюз, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За самите цени и обеми ще говорим по-нататък, когато излезе и бюджетът на НЗОК. Ще възникнат доста въпроси коя от наредбите да бъде променена. Знам кои клинични пътеки са с 0 пациенти, какво се е случило в лечебните заведения. Ще го предоставим на БЛС и ще работим заедно по тези въпроси“, посочи проф. Салчев.

По думите му приложението, чрез което ще могат да се подават сигнали от пациентите, е в тестова база. „Благодаря на колегите от фирмата, които го разработват. Имахме среща с омбудсмана на Р България. Надявам се приложението да бъде в полза на пациентите. То ще работи на месечна или полумесечна база. До година ще се получава и на моментна база, когато някой влезе във вашето досие и допълни нещо. В последните няколко месеца активността на пациентите е изключително висока и подават много сигнали, свързани с нарушаване на техните права“, обясни той.

Проф. Салчев уточни, че има около 2000 контрольори, които имат своите алгоритми за работа при подаване на такива сигнали. Той заяви, че се прави ежемесечна оценка на риска къде какво се случва.

Председателят на Българския лекарски съвет д-р Иван Маджаров посочи, че държат да се контролират лошите практики, за да дадат шанс на добре работещите си колеги. „Важно е парите да следват пациента. Тази диспропорция, която се създаде през годините, да има привилигировани специалности. Това се случи изкуствено. Колеги не се специализират в дадена специалност, защото виждат, че тя е безперспективна. Това трябва да бъде прекратено. Важно е да преследваме еднакви цели“, каза още той.

Люба АЛЕКСИЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови