София. За миналата година за дейност сме платили 2.27 млрд лв. и сме доплатили още 1.993 млрд лв., за да бъде жива системата. Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев в предаването „Денят на живо“ по телевизия Nova News.

Той посочи още, че НЗОК е има готовност за евентуална трета вълна от COVID-19. “Но ние не понасяме удара, ние заплащаме дейността, която всъщност се извършва в лечебните заведения. И в тази връзка искам да кажа, че Касата много гъвкаво отговаряше на предизвикателствата. Особено, когато имаше лек уплах в системата, започнаха хаотични действия за откриване на легла, за откриване на отделения. Дали ще правим отделна пътека, дали ще правим нещо друго, отделения и т.н. Тъй че ние сме готови и аз смятам, че НЗОК си научи урока. Надявам се и останалите участници в системата да са научили своите уроци във връзка с това какво трябва да бъдем готови. Защото ние сме готови и за следващите 3 месеца, готови сме и за следващите 6 месеца, готови сме да управляваме договорите с лечебните заведения, но готови сме и да спазваме всички правила, които са и медицински, и финансови”, заяви проф. Салчев.

“И в тази връзка ще кажа, че за миналата година за дейност сме раздали, платили, не раздали, нарочно използваха термина раздали много от колегите, когато се обръщат към Касата, викат Касата трябва да даде – ние не даваме, ние закупуваме дейност. Закупили сме дейност за 2 милиарда и 270 милиона лева, но сме доплатили, за да бъде жива системата, тъй като бяха спрени профилактичните, плановите и т.н., сме доплатили 1 милиард 993 милиона лева”, изтъкна той.
“2 милиарда сме доплатили, за да може системата да продължи да функционира, да се реорганизира и да посрещнем кризата”, поясни управителят на НЗОК.

Той отбеляза също, че Касата няма заделени средства в резерв, но разчетите са направени така, че тя да може да издържи. Проф. Салчев каза още, че ако се наложи, Националната здравноосигурителна каса може да се обърнем за помощ към държавата, която има заделен буфер за такива цели.

По думите му парите за личните лекари за ваксинацията срещу COVID-19 възлизат на 64 млн. лв. за поставяне на по две дози на пациент.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови