София. Реалният брой на заболелите от COVID -19 у нас е около 50 хиляди души. Това каза в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ математикът проф. Николай Витанов, ръководител на екипа, който прави анализи и прогнози в помощ на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Той обясни, че на всеки 100 души един е заразен с COVID-19 и е носител на коронавируса. Октомври е преходен месец, като прогнозата е 30 000 регистрирани случая в края на месеца според реалистичния вариант. Ноември ще бъде критичен, смята математикът.

„Вълната ни плисна, за да ни даде представа какво може да ни се случи и да ни накара да внимаваме малко повече. Дългоочакваният гърмеж на София вече е факт. Скокът на заболелите е в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Благоевград и тези натрупвания доведоха до този голям брой нови случаи през последното денонощие. Ако този скок в София се окаже единичен, броят на случаите ще намалее, но ако броят на заболелите в София се задържи на това ниво, трябва да свикваме с новоразазени над 300 дневно“, обясни проф. Николай Витанов.

Според математика реалният брой на хората у нас, които са имали досег с коронавируса, е 180 хиляди души. Той призова за спазване на противоепидемичните мерки.

Росица АНГЕЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови