София. Необходимо бе създаване на специализирани болници за коронавирус. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ дългогодишният ръководител на ВМА и на клиники в нея проф. Младен Григоров. Той определи като тревожен факта, че начело на борбата с вируса се слагат неопитни лекари.

„Нали създадохме така наречените „фургони“, при които да отидат пациентите и да бъдат бързо диагностицирани. Това отговаря на приемно сортировъчните отделения по време на война. Има обаче разлика, защото там, по време на война, се слага най-опитният лекар, за да може много точно да разпредели потоците в интерес на самите болни. Да реши кой е за вкъщи, кой е за обикновено стационарно отделение, кой е за интензивна терапия и кой за тежка реанимация. Другото, което също не се направи у нас, е създаването на изцяло специализирани болници. Не може в една болница половината да бъде за обикновени болни, а другата половина за Ковид. Какво пречи, в големите градове, няколко от болниците да бъдат изцяло за Ковид и то със съответните високи възнаграждения за персонала, за да е той мотивиран. Тогава всички, които са заболели от вируса, щяха да имат по-добро обслужване, няма да има кръстосване с другите пациенти, защото каквито и коридори да създадете, рентгена и лабораторията са общи. Освен това нямаше да се прекратява болничното лечение на хронично болните с тежки заболявания, което сега е почти спряло“, коментира той.

Проф. Младен Григоров каза още, че е песимист към справянето на страната ни с вируса. Според него вирусът е биологично оръжие.

„Вирусът е изключително коварен. За мен той си е чисто биологично оръжие и това е толкова коварен и с разностранно протичане, със засягане не само на дихателната система, но и нервната, гастро туниалната система, по-рядко сърцето. Сега започват да се появяват съобщение, че тези, които са оздравели и то протекли или безсимптомно или лекосимптомно развиват фибрози на белите дробове. Развиват съединителна тъкан в белите дробове, което намалява значително дихателните възможности на белите дробове. Ако това се потвърди, тези хора ще развият белодробно сърце, което е изключително тежко заболяване в хроничен аспект“, обясни той.

Тревожно е, че вирусът идва вълна след вълна. Очаква се тежка вълна и през януари. Инфекцията не е особено опасна, сравнено с чумата и холерата, но независимо от това е упорита, предупреди проф. Младен Григоров.

Цоня СЪБЧЕВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови