София. Смесването на ваксини е безпрецедентна ситуация, но това е начинът да завърши имунизацията при лицата, които не желаят втора доза „АстраЗенека“. Това каза проф. Мариана Мурджева, главен координатор на Експертния съвет по клинична имунология, след проведено заседание на Националния ваксинационен щаб, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Имунизирането с две различни ваксини цели получаването на един и същи имунен отговор, а именно образуване на антитела. Действително да се смесват няколко ваксини ще е безпрецедентна ситуация в няколко страни от ЕС. Имаме ли друг избор за тези лица, които са ваксинирани с 1 доза на „АстраЗенека“ и не желаят да получат втора? Единственият начин да се завърши имунизацията при такива лица е да се предложи втора ваксина, както са направили страни като Германия и Франция“, обясни тя.

„Защо до 12 седмици е препоръката след ваксина на „АстраЗенека“ да се постави втора доза? Тук влизаме в един нов режим, нов сценарий на имунизация. Ваксината, която ще е друга, ще има ролята да подпомогне имунната система да изработи имунен отговор“, поясни проф. Мурджева.

Мариела ЧЕПЕЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови