София. До момента все още не може да се каже колко значими са мутациите на COVID-19, които до момента са 29. Това каза проф. Маргарита Апостолова, ръководител на лаборатория по Медико-биологични изследвания към Институт по молекулярна биология на БАН в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“. Това което знаем, че наличието на някои мутации води до по-бързото му разпространение, но не до по-тежко прекарване.

„Може да се надяваме, че тези мутации няма да доведат до по-тежка патология. Ситуацията с ваксините практически не е много различна. Ваксините се създават така че да бъдат ефективни и клетките да създават антитела, както и да реагира клетъчния имунитет не точно към една единствена аминокиселина, а към определени последователности от аминокиселини, които се наричат пептиди. Аз лично смятам, че ваксините, които бяха създадени на основата на РНК, тези които очакваме да пристигнат, ще бъдат достатъчно ефективни срещу новия щам.“

Проф. Маргарита Апостолова каза още, че маските не могат да ни предпазят на 100%, но вероятността е много по-малка, ако ги носим, както и ако спазваме дистанция. Ако ваксините са ефективни, след 3 месеца ще се усети резултат, но това зависи и от процента на ваксинираните. Желателно е да има повече от 30% ваксинирани, но най-добре е да бъдат повече от 50%. Тя посочи, че мутацията на вируса няма да намали ефективността на ваксината, защото тя е създадена, така че клетките да създават антитела.
Проф. Маргарита Апостолова предупреди, че хора които имат някакъв вид алергия задължително трябва предупредят лекаря си, ако решат да се ваксинират.

Евелина БРАНИМИРОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови