София. Коронавирусът е мутирал средно за около 5 месеца. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ проф. Маргарита Апостолова, ръководител на лаборатория по Медико-биологични изследвания към Институт по молекулярна биология на БАН. Тя отчете, че коронавирусът не мутира много бързо.

„Средната скорост на мутациите е показала около (1×10)-3 на едно място за цяла година. Тоест това означава, че при условията, които сме имали досега той е мутирал средно за около 5 месеца. Това, което наблюдаваме, е натрупване на много мутации. Започнахме с три оригинални „щама“, а мутациите са десетки хиляди”, обясни тя.

Проф. Маргарита Апостолова каза още, че към момента доминиращ във Великобритания е британският вариант на коронавируса. По същия начин са и африканският, и бразилският вариант, добави тя. Според нея приливите и отливите на броя заразени са нещо нормално.

Евелина БРАНИМИРОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови