София. За момента няма по-добър метод за установяване на коронавируса от PCR теста. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ проф. Маргарита Апостолова -ръководител на лаборатория по Медико-биологични изследвания към Институт по молекулярна биология на БАН. „Човек с негативен антигенен тест, но със симптоматика, трябва да бъде разглеждан като болен“, обясни тя. „Антигенните тестове са с по-ниска чувствителност от PCR тестовете, но ако антигенният тест е позитивен, това със сигурност значи, че човекът е болен от коронавирус и паралелно с това трябва да му бъде направен PCR тест“, каза тя.

„Научната литература познава случаи, при които вируса, преминавайки през назофаринкса слиза до белия дроб, не се отделя обратно, за да може да бъде диагностициран. Тогава е необходимо лекарите да прилагат други методи за взимане на проби от бронхоалвеоларен лаваж за диагностика на вируса, който се намира в белите дробове. Срещани са такива случаи, но не мога да кажа колко са, защото никой не води такава статистика. Има достатъчно клинични и биохимични показатели, които лекарите могат да свържат директно с протичането на заболяването“, каза тя.

Проф. Маргарита Апостолова каза още, че от момента на заразяване трябва да минат поне 3-5 дни, за да бъде открит вируса. Този период е асимптоматичен.

Евелина БРАНИМИРОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови