София. Ваксина на основата на хапче срещу коронавирус на компанията Immunity Bio влезе в клинични изпитания на хора в Америка и в Южна Африка. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ проф. Маргарита Апостолова, ръководител на лаборатория по Медико-биологични изследвания към Институт по молекулярна биология на БАН. Лекарството вече е изпитано на примати, уточни тя.

„Компанията „Immunity Bio“ с равно участие на САЩ и Великобритания, създаде и вкара в клинично изпитание ваксина, която е на основата на хапче. Тя е много обнадеждаваща заради това, че таргетира както B, така и клетъчния имунитет. Би трябвало да наблюдаваме добър имунен отговор. Има много голяма възможност лесно да бъде модифицирана. При положение, че сега минава т.нар. „emergency procedures“ за клинични изпитания, предполагам, че много бързо ние ще научим какъв ще бъде глобалният ефект, който можем да очакваме от съответната ваксина“, обясни тя.

Проф. Маргарита Апостолова каза още, че вероятно ефектът от лекарството ще бъде ясен до 6 месеца.

Евелина БРАНИМИРОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови