София. Над 63% от установените случаи на заболели с коронавирус лица са се заразили в семейството си. Това каза за предаването “Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ председателят на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари проф. Любомир Киров. Според него е важно да се изясни на децата какво да правят, след като се върнат от училище, особено, ако у дома има хора с повишен риск. Важно е още учениците да пазят учителите си, защото при възрастните заболяването протича по-тежко. Няма категоричен показател, който да насочва към задължителен PSR тест, обясни той.

„Ако има случай на лице с доказан вирус и другият човек, дете или възрастен, е бил в много близък контакт с него, тогава донякъде това е основание да се изследва. В последно време се обсъжда, че е по-подходящо да бъдат изследвани тези хора, които са били в близък контакт, но са и в рискова група, а не всички поголовно“, обясни той.

Професор Любомир Киров призова да бъдем разумни и внимателни, за да успеем да съхраним това, което имаме. Новото нормално не е нормално и трябва да възстановим нормалният си начин на живот, каза още той.

Росица АНГЕЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови