София. От следващия месец започва усилена имунизация, тъй като се натрупва голямо количество ваксини. Това каза проф. д-р Красимир Гигов, генерален директор на БЧК и ръководител на Националния ваксинационен щаб по време на представяне на информационната кампания за COVID-19 „Направи го за тези, които обичаш“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Относно забавянето на доставката на ваксини и как ще реагира щабът и правителството, тъй като страната ни има договорни отношения, които са нарушени, проф. Гигов заяви: „Да не забравяме, че вчера се получиха ваксини, които започнаха да компенсират недостига към момента, в края на месеца също очакваме доставка, както и през февруари. До края на юли ще имаме над 1,5 млн. ваксини.

„От края на този и от следващия месец започва усилена имунизация, тъй като се натрупва голямо количество ваксини. Нещо повече – от първа фаза ще минем към втора и трета. От първа фаза не всички поискаха да бъдат ваксинирани, от втора фаза също, така ще можем да включим и другите контингенти. Да не забравяме, че трета фаза са структурите и организациите, от които зависи обществото МВР, МО, посолства и др. Ваксината е единственото профилактично средство. Има ли друг избор – не, няма. Когато има повече ваксини, ще има повече избор“, обясни той.

Във връзка с разяснителната кампания за ваксинирането, проф. Гигов заяви, че когато нещо се втълпява прекалено много понякога има обратен ефект. „Ваксините са безопасни, единствено средство. Всяка от тях, в зависимост от състоянието на човек, може да бъде използвана. Много са малко противопоказанията, реално почти няма такива. Това е избор. По-добре с ваксина и леко отклонение, отколкото без и човек да бъде тежко заболял“, коментира той.

Проф. Красимир Гигов заяви, че всеки, който на даден етап от някоя фаза не е пожелал да бъде ваксиниран, ще може с подаване на заявление да го направи.

По думите му борбата срещу COVID 19 е на цялото общество, като към момента мерките оказват своя ефект. Проф. Гигов заяви, че ако не се организираме пандемията ще ни смаже.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови