София. Хората, на които предстои втора доза „АстраЗенека“, да бъдат спокойни, когато дойде време ще знаят какво да правят. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов в предаването „Още от деня“ БНТ.

Проф. Ангелов коментира, че страната ни е поръчала ваксини два пъти колкото населението на България, но просто доставките не са се изпълнили. „Ваксинирането не е надбягване. Докрая на лятото ще постигнем колективния имунитет, ако вървим с тази скорост. Днес са ваксинирани около 15 хил. души. Крачките вече не са никак малки, правим по 500 хил. ваксини на месец“, допълни той.

„В хода на пандемията и ваксинационната кампания разбрах едно нещо, което ме кара да се чувствам много странно, дори разочарован от много мои колеги – за съжаление медицината не е в сърцето на всеки. Със сигурност има и някакви други интереси, които са търговски. Ние сме се водили само от медицинските показания“, заяви здравният министър.
Той уточни, че решението за втората игла на „АстраЗенека“ ще бъде взето на база научни изследвания. „Няма да вземем политическо решение. Нека хората бъдат спокойни, ще бъдат защитени. Нас ни води само науката“, допълни проф. Ангелов. Той поясни, че единствените случаи на много рядка тромбоза са след първата ваксина и няма данни за такава нежелана реакция след втора доза. „Нека хората не се лутат, ние знаем кога са вторите дози, до тях те ще знаят какво трябва да направят“, обясни той.

Относно смесването на двата вида ваксини проф. Ангелов посочи, че няма научни данни, че двете могат да се смесват.
„Не се надбягваме в процеса на ваксинация, няма значение кой ще е първи. Важно е всички да стигнем до финала успешно, с най-малко жертви и загуби. В хода на ваксинацията пандемия върви, хората продължават да са притеснени“, коментира той.

Здравният министър уточни, че в България не е имало пълен локдаун. По думите му дори страни с тежки локдауни не са постигнали резултатите на България в борбата за ограничение на разпространението на коронавируса.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови