София. Работещите в системата на здравеопазването могат да са спокойни, че може да бъде осигурено финансиране за всичките им нужди. За това увери министърът на здравеопазването в оставка проф. д-р Костадин Ангелов във видеовключване на премиера в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов във „Фейсбук“.
„858 млн. лв. са разпределени, както следва: близо 85 млн. лв. за осигуряване на „Ремдесивир“, около 200 милиона са платени за ваксини. 5 милиона сме дали за еднократни помощи за туристически услуги за лицата, които осъществяват дейности в сферата на здравеопазването. 395 милиона за подкрепа за всички, които работят на първа линия: медицински сестри, лекари, санитари. 50 милиона и 500 000 хиляди субсидии за лечебни заведения за болнична помощ в края на миналата година, които бяха пряко ангажирани в борбата с COVID-19“, отечете той.

Проф. Ангелов допълни, че осигуреното финансиране за лични предпазни средства е в размер на 75 млн. лв.
„Нямаше структура, която да бъде изложена на риск, благодарение на всички решения, които сме взели до момента. За болнична апаратура, която е необходима за лабораторна диагностика за COVID, за да може навсякъде в страната да изследваме всеки един пациент, за който имаме съмнение, сме дали 29 млн. лв. 5 млн. лв. са осигурени за плащания към всички медицински лица, които участват във ваксинационния процес. Плащаме по 10 лв. за поставена ваксина. 22 млн. лв. сме дали на „БулБио“ за инвестиционни проекти, свързани с производството на ваксини. 237 млн. лв. бяха осигурени по линия на НЗОК, с което всички лекари, медицински сестри и санитари в лечебните заведения получават съответно по 600, 360 и 120 лв. бруто. В момента има 50 млн. лв. които с решение на Надзорния съвет на НЗОК отново ще бъдат разпределени на лечебни заведения, които имат изключително висок принос и много голям натиск в битката с COVID-19“, посочи още министърът в оставка.

„По отношение на осигуреността на цялата система на здравеопазването в страната, от 1 януари до 31 декември включително сме осигурили буфер в размер на 600 млн. лв. до момента сме изразходвали 96 млн. лв. остават близо 500 млн. лв., които гарантират сигурността на системата на здравеопазването. Всеки един разход, който възникне като извънреден, може да бъде поет от този буфер“, увери още проф. Ангелов/

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови