София. Първата голяма пратка от 138 000 ваксини на „Пфайзер“ дойде. Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов, става ясно от видео, публикувано в официалния профил на премиера в оставка Бойко Борисов в социалната мрежа „Фейсбук“.

„Днес ще пуснем заповедта за влизане в страната. Три са възможните начина – с PCR или антигенен тест, с ваксинационен сертификат и с тест за преболедуване през последните 6 месеца. Второто важно нещо, което вече е факт – първата голяма доставка ваксини на „Пфайзер“ днес дойде. 138 000 бройки“, обяви проф. Ангелов.

На това премиерът в оставка Бойко Борисов реагира с думите: „Браво, бе. Ах, колко ще ги е яд. Те и това ги е яд – че ваксинираме и че оздравява народа“.

Проф. Ангелов продължи с това, че в момента заедно с МВР и с Министерството на отбраната създават логистика за български граждани, които живеят в западните покрайнини. „По отношение на Плана за възстановяване и устойчивост – искам да кажа, че той ще реши изключително важни проблеми в сектор „Здравеопазване“. Заедно ще с това ще доведе до намаляване на смъртността в едно от водещите заболявания в страната – мозъчният инсулт. Ще бъде създаден Център за интервенционална рентгенология в страната. Той ще позволи да се обучат много български лекари по отношение на спешните интервенции в първите минути от настъпване на мозъчния инсулт. Директно това ще доведе до спасяването на 600 човешки живота годишно. Имаме лекари, които в момента го работят“, допълни той и уточни, че искат да го мултиплицират в страната и да започнат да обучават хора. „По отношение на проекта, свързан с инвестициите за реализиране на мерки за енергийна ефективност и обявяване на лечебни заведения с апаратура, те са разделени в два компонента. Първият компонент ще засегне 81 държавни, областни и общински болници. Обновяването с апаратура ще бъде въведено в 45 лечебни заведения. Друга важна насока е модернизацията на психичната помощ. Ще се засегнат 12 държавни психиатрични болници, 12 центрове за психично здраве и 21 клиники по психиатрия в държавни лечебни заведения“, каза още здравният министър.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови