София. През април ще получим общо 324 090 дози ваксина, като това ще позволи да правим по 20 000 дози на ден от ваксината на „Пфайзер“. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването в оставка проф. д-р Костадин Ангелов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„През седмицата 26 април ще получим изключително голяма доставка от ваксината на „Пфайзер“ и това е първата голяма доставка с договорените извънредни количества дози. Това е 138 060 дози. През май ще получим общо 1 505 790 дози, което ще позволи да се правят по 50 000 дози на ден от ваксината на „Пфайзер“ при създаване на добра организация. През юни ще получим 1 645 000 дози, което ще позволи да се правят по 55 000 дози на ден от ваксината на „Пфайзер“, добави Ангелов.

Проф. Ангелов даде три сценария за постигане на колективен имунитет.
„Първият е оптимистичен: постигане на колективен имунитет в края на юни. Реалистичният е за края на юли. Песимистичният е за постигане на колективен имунитет в края на август. Всичко зависи от организацията на ваксинационния процес и от кампанията, която ще провеждат колегите, които ще организират темпа на ваксинацията“, допълни той.

Теодора ПАВЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови