Пловдив. От 10 май ще отворим и електроните записвания и хората ще могат да получават предпочитаната от тях ваксина в имунизационните кабинети. Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. д-р Костадин Ангелов на брифинг пред РЗИ – Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив.

„България направи 100 000 ваксини през тази седмица, което с е с 20% повече от предходната седмица. В София обиколих големите болници и съм доволен. Тук работят 3 имунизационни пункта, които са с зелени коридори. В РЗИ се правят вторите дози на ваксините. Вървим с добро темпо. Днес ако направим 10 000 ваксинирани, ще бъде успех. В понеделник пристигат 270 000 ваксини на „Пфайзер“, която се оказа най-търсената ваксина“, посочи Ангелов.

„От 10 май ще отворим и електроните записвания и хората ще могат да получават предпочитаната от тях ваксина в имунизационните кабинети. Електронният регистър е за хора, които идват в определен част през 10 минути и за този човек трябва да бъде направена ваксинация. Нека да имаме и тази възможност за по-голям ред. Капацитетът с нея не е много голям, но ако имаме повече търсене, ще го увеличим. През май месец ще идват още ваксини и по 50 000 дози на ден могат да се правят. Надявам се да успеем“, заяви той.

„Не може всеки собственик на заведение да си избира капацитета. Капацитетът е ясен. Има си нетна търговска площ и е казано на кв. метра колко човека трябва да има. Като разделите нетната търговска площ на квадратните метри получавате колко са хората, махате половината и получавате колко са на практика възможностите за 50% капацитет. Навсякъде, където получим сигнали, ще направим проверка. Истината е, че хората не могат да стоят много затворени, а хубавата новина е, че продължаваме да получаваме добри резултати, въпреки това, което се случва около нас. Проверки се правят постоянно. Пишат се актове и предписания. Сигнали могат да се подават на сайта на РЗИ и на Министерството на здравеопазването“, заяви Ангелов.

По думите му капацитетът за сватбите ще отпадне. „Това е техническа грешка. Много обсъждахме начина за влизане в страната и е допусната техническа грешка. Това ще бъде поправено още в първия работен ден. Хората, които планират сватби, да не ги отменят. Най-вероятно ще отпадне изискването за капацитет, важното е в заведението да няма капацитет над 50%“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови