Варна. Новият скенер в УМБАЛ „Света Марина“-Варна е уникален за страната, той е единственият за България. Това каза на пресконференция във Варна министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, след като даде старт на работата на последното поколение компютърен томограф, предаде репортер на Радио „Фокус“-Варна.

„Лабораторията, която изградихте още в самото начало за диагностика, за PCR-изследването, на практика обслужваше всички лечебни заведения на територията на Североизточна България. Това беше много трудно, бяхме изправени пред едно за нас неясно заболяване, което предизвика неясни последици, но в крайна сметка успяхме да се справим. Държава положи усилия, въпреки световната криза, въпреки намаления брой пациенти, въпреки затворените клиники, болница „Св. Марина“ затвори 11 клиники, които не работиха по време на пандемията“, коментира проф. Ангелов.

По думите му от тези 11 клиники 257 лекари и сестри бяха командировани за лечение на пациенти с COVID. „Държавата разбира се не изостави лечебните заведения. Те си получаваха регулярно средствата. Ще продължат да ги получават. Благодарение на тази политика, „Св. Марина“ можеше да извърши своите инвестиционни планове и намерения и този скенер е резултат. Този скенер е уникален за страната, той е единственият за България. Позволява да се върши в него всичко в областта на образната диагностика. Освен морфология, може да извършва и изследване на функцията. Той дава много възможности, тъй като може да се изследват и деца. Дозата е по-ниска от обикновените скенери. Изключително голямо предимство и полза за пациентите в „Св. Марина“, каза още проф. Костадин Ангелов.
Десислава ВАСИЛЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови