София. Когато се правят промени в Изборния кодекс, трябва да попитаме с кого се сравняваме, имам много неща, които да кажа на президента в здравната част. Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. д-р Костадин Ангелов на брифинг пред РЗИ – Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Гледах какво се случваше в парламента през тази бурна нощ в парламента. Имаме един Изборен кодекс, който е заченат в грях. Като приключи всичко, имахме повече въпроси отколкото отговори. На мен не ми става ясно защо нямаме мажоритарен вот, имаме отменен настоящия вот, задължение да се гласува само с машини. Имам много неща, които да кажа на президента в здравната част, защото ние проведохме и организирахме едни избори, които всички казват, че са проведени честно, че са организирани добре и нямаше никакви забележки. Как ще разнасяме машините по адресите с мобилните секции, по болниците, в COVID секциите и как ще гласуват инвалидите? Много е странно това решение да ограничава права, а не да дава права. Ако вие искате да гласувате с хартиена бюлетина, защо да нямате право да го направите? Когато се въвежда една такава мярка, трябва да попитаме с кого се сравняваме. Къде в Европа е така? Ако се стремим към някакви ценности и достижения на демократичната система, в колко демократични системи се гласува само машинно и има ли риск за такова гласуване. Целта е да се касират изборите, или има някаква друга цел? Не ми се иска да влизам в политическо говорене, защото ще ядосам и премиера, който не ми позволява да говоря политически. От чисто здравна тематика това крие много рискове и много опасности заради сериозния проблем с дезинфекцията, а хората чакат много, има и хора, които не виждат. Нещата са сериозни“, заяви Ангелов.

Аз не виждам разум и хора, които знаят какво правят и какво искат да направят. Всичко се прави на парче, а основната цел е да се постигне нещо без здрава логика.

Относно решенията на Здравната комисия той посочи: „Мая Манолова внесе един законопроект, с който постави началото на края на здравеопазването. Това е първа стъпка за ликвидация на търговските дружества с див популизъм и без никакви резултати за здреавеопазването, показвайки, че тя не познава нито един нормативен акт в здравеопазването“.

„Второто нещо, което приеха в Комисията, беше за руската ваксина. Това е предизборен популизъм. Приеха едно незаконно решение, което нарушава българския закон, европейски регламент и каквото и решение да вземат, ваксината не може да влезе в страната. Ваксината ще стои на митницата и не може да бъде освободена, докато не променят закона. Дори да променят закона, не могат да променят европейския регламент.
,Ако се стигне до степен, в която ваксината да бъде в България с променен закон, Българската агенция трябва да направи оценка на ефикасността и безопасността на ваксината и да изпратим екип в Русия, за да направи оценка на производствената практика. Това е абсурдно. Българската агенция не може да го направи това. Трябва да намерят министър, шеф на митниците и директор на ИАЛ, които да нарушат закона.
Не мога да си обясня каква е логиката на вземането на противозаконни решения“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови