София. В 12.00 часа ще направим ваксинационен щаб, за да вземем решение за ваксината на „Янсен“ и можем ли да си позволим отварянето на зелени коридори за ваксинация и 5-та фаза, ако оставим възрастните хора и тези с хронични заболявания да бъдат ваксинирани от общопрактикуващите лекари. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването в оставка проф. д-р Костадин Ангелов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Ангелов отчете, че постигнатото е много, но за да удържим положителните тенденции, трябва да спазваме 2 условия – запазване на темпа на ваксинация и спазването на противоепидемичните мерки: носенето на маски и избягване на масови събития. По думите му колективен имунитет може да бъде постигнат най-рано в края на юни, а в най-лошия вариант – в края на август.

Той обобщи и данните за разпространението на коронавируса. „14 179 са изследваните проби. От тях 7 549 са с PCR тестове. 6 630 са с антигенни тестове. 2 004 са новите случаи. Това прави 14,1% от всички изследвани проби. От тях 1 144 са с PCR тестове. 860 са с антигенни тестове. 274 са новохоспитализираните българи. 55 години е средната им възраст. 74 са лицата под 19 години. 8 435 са настанени в лечебните заведения. Наблюдаваме трайна тенденция за намаляване. 786 са настанени в интензивните структури. Задържаме хората, които са настанени в интензивните структури, като тук експертите считаме, че се наблюдава по-тежко протичане на заболяването по време на третата вълна. 3 937 са излекуваните, като запазваме трайна тенденция за по-голям брой излекувани, спрямо броя на потвърдените случаи. 318 210 е общият брой на излекуваните. 100 българи са изгубили живота си. 15 618 са жертвите до момента от началото на пандемията“, посочи Ангелов.

От думите му заетостта на леглата за неусложнени случаи на национална база е 61%, а на интензивните – 65%.

„Броят на медиците, които до настоящия момент са с положителни проби, са 12 979. Активните случаи са 1 108. 988 са тези на домашно лечение. 120 са в лечебни заведения. 13 са в интензивни структури“, отбеляза министърът в оставка.

Теодора ПАВЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови