София. В четвъртък ще бъде взето решение за отхлабване на мерки, ако това е възможно. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Наблюдава се тенденция почти във всички области на страната на известен спад на новозаболелите. Днес имаме чувствително по-малък брой на хоспитализираните в лечебните заведения. По-малък е броят и на хората в реанимация. Засега тази тенденция е устойчива“, посочи проф. Костадин Ангелов. Той обясни, че положителните тенденции се наблюдават на 12-часова база, а решенията се взимат на две седмици.

По повод информацията, че съпругата на президента Румен Радев – Десислава Радева е приета в болница в тежко състояние, проф. Ангелов посочи, че това са лични данни и няма как да коментира. „Ако това, което казвате е така, надявам се да е добре и да се справи със състоянието ѝ каквото и да е“, допълни той. Проф. Костадин Ангелов коментира и карантината на председателя на ПП „Има такъв народ“. Здравният министър заяви, че няма данни и не би си позволил да коментира.

Той призова хората да бъдат спокойна и увери, че ако няма желание към ваксината на “АстраЗенека”, тя ще бъде изтеглена.
На въпрос дали ще има количества РНК ваксини за втора доза на хората, ваксинирани с „АстраЗенека“, здравният министър посочи: „Преди малко направихме по месеци количествата на РНК ваксини. За месец април за 248 040 дози, които ще дойдат, за месец май са – 1 184 040, месец юни – 1 276 470“. „През май месец ще може да заработи електронният регистър по начина, по който беше замислен в самото начало, тоест абсолютно пълноценно, без връщане на хора, без изпълнени желание за предпочитана ваксина, когато е възможно и по лекарско предписание“, добави той. „Има отлив на желаещи за ваксинация с „АстраЗенека“. Да, това го наблюдаваме, имаме достатъчно ваксини, а желаещите са все по-малко. Това е нещо, което като лекари от медицинска гледна точка, нито един от нас не може да приеме и да си обясни“, каза още той. Ангелов коментира, че в Министерството се получават сигнали за хора, които желаят да си поставят втора доза от „АстраЗенека“.

Министърът съобщи, че днес в Бургас е починало 15-годишно момче, болно от COVID-19. ПО думите му момчето е имало много придружаващи заболявания, някои от които животозастрашаващи.
Мариела ЧЕПЕЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови