София. Всеки ден през месец май ще има възможност да се правят по 50 хиляди дози ваксини дневно. Това каза на пресконференция здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов след проведено заседание на Националния ваксинационен щаб, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Проф. Ангелов посочи, че ако хората не попадат в рисковите групи, не са имали сериозни нежелани реакции, професионалният съвет е да си сложат втора доза на „АстраЗенека“. „Тогава можем да сме сигурни, че имунизационният им цикъл е завършен“, каза още той.

Здравният министър в оставка поясни, че на хората, които са останали само с една доза, няма да им бъде издаден сертификат за ваксинация. По думите му цикълът се счита за завършен, когато са получени две дози ваксината.
„Ще направим такава организация, че хората да получат вторите дози там, където са били поставени първите. Няма как хората да си запишат час в електронния регистър за втора доза. Знаем кога са поставени дозите и на тези дати ще се осигурят съответните дози ваксини”, отбеляза проф. Ангелов.

На въпрос относно ограниченията на плановите операции и ще бъдат ли разхлабени тези мерки, проф. Ангелов уточни, че всичко зависи от натовареността в съответните области, като решенията се взимат от съответните щабове със заповед на директора на РЗИ.

По думите му има готовност през май да се възстанови работата на „зелените коридори”. „За всеки ден през месец май ще има възможност да се правят по 50 хиляди дози дневно, тъй като пристигат около 1,5 млн. ваксини. А за месец зни могат да се правят по 55 хил. дози на ден, което ще позволи „зелени коридори“ отново“, коментира той.
Мариела ЧЕПЕЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови