София. Взехме 5 решения относно поставянето на ваксината на „АстраЗенека“. Това каза на пресконференция здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов след проведено заседание на Националния ваксинационен щаб, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Взехме следните 5 решения. Първо – по отношение на ваксината на „АстраЗенека“, няма да се прилага при жени под 60 г. с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения. Второ – всички лица, получили първа доза на „АстраЗенека“, които не са проявили сериозни нежелани реакции, могат да се имунизират с 2-ра доза. Трето – лицата които са ваксинирани с 1 доза на „АстраЗенека“ и не желаят да получат втора доза от нея, могат да получат от „Пфайзер“ не по-рано от 84 дни след първата доза на „АстраЗенека“. Четвърто – при лица, заболели от COVID-19, могат след 1 доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. Пето – преболедували COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата“, коментира Ангелов.

Здравният министър допълни, че все още няма данни за комбинацията между две ваксини.

Той уточни, че няма данни на ниво ЕС за тромбози след втора доза на „АстраЗенека“.

Мариела ЧЕПЕЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови