София. България не усети как мина третата вълна, но болничната система ще се съвзема много дълго време след COVID-19. Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. д-р Костадин Ангелов пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„ЕК стартира процедура за претенции пред съда за щети, които са нанесени от компанията производител на ваксината „АстраЗенека“. Очевидно е, че става дума за нещо, което е извън медицинските компетентности. Всички виждате, че се водят информационни кампании срещу тази ваксина“, каза той. Проф. Ангелов уточни, че тези, които са си поставили „АстраЗенека“ и нямат оплаквания от първата доза, спокойно могат да си поставят втората доза.

„Хубавото на тази ваксина е, че тя има по-дълъг период на съхранение. Имаме от нея достатъчни количества. Търсенето е минимално – някъде около максимум 15 % от ваксинираните лица на ден са ваксинирани с „АстраЗенека“. Аз имам опасения, че от тази ваксина ще остане в страната. Разбира се, ние сме поели ангажимент с решение на Министерски съвет, тогава когато ваксинираме всички български граждани да предоставим достатъчно количество ваксини на страните от Западните Балкани. В това число влизат ваксини на „Пфайзер“, „Модерна“, „Янсен и Янсен“ и „АстраЗенека“, добави още той.

„Болничната система ще се съвзема много дълго време след COVID-19, защото една система, за да функционира най-важни са хората. Всички работещи в системата са много уморени и бърнаута при тях е в изключително сериозна степен. Това е нещото, което е най-слабото място на нашата здравна система, но въпреки всичко колегите се справят. България не усети как мина третата вълна на COVID-19. Ние си знаехме какво се случваше. Виждахме нещата, които вие не успяхте да видите, за щастие. Всъщност нашите медици се справиха“, подчерта още министърът в оставка.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови