София. Може да се окаже, че информационната РНК ваксина е далеч по-безопасна от всички останали ваксини, познати на човечеството. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция за лекарствата. Ваксината на AstraZeneca може да се употребява за хора над 18 години, но за лицата над 55 години няма достатъчно информация за ваксиналната ефикасност според продуктовата характеристика, обясни той.

„В рамките на оценяването на ваксината са взети предвид клинични проучвания, в които делът на пациентите над 55 години е твърде нисък. Към момента текат две клинични изпитвания в САЩ и Южна Африка, които са фокусирани върху възрастовата група 55+. Европейската агенция за лекарствата не е заключила и не е препоръчала да не се употребява или да е забранена употребата на ваксината на AstraZeneca за по-възрастните хора“, отбеляза представителят на България в Европейската агенция за лекарствата.

Проф. Илко Гетов каза още, че според направените досега реални и клинични изпитвания няма никакво повишаване на честотата на нежелани постваксинални реакции.

Росица АНГЕЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови