София. Към момента ваксината остава единственото сигурно противодействие на коронавируса. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция за лекарствата.

„Ваксините са единствената ни светлина в тунела. На този етап действат и върху английския вариант на щама, но ако е необходимо могат да бъдат преформатирани в рамките на 10 дни“, добави той.

Според него данните от последното изследване на „Тренд“, показващи, че 28% от пълнолетните българи биха се ваксинирали, докато 43% не биха го направили, са изключително притеснителни.

„В останалите европейски държави, дори и съвсем близките до нас, положителната нагласа за ваксиниране надхвърля 70%. Това означава, че трябва да се работи още много у нас по отношение на информиране на обществото, на показване на положителните ефекти, на достъпа до информация, експертно мнение и т.н.“, обясни той.

Според проф. Илко Гетов е нормално хората да бъдат притеснени от неизвестността. Той посъветва да се доверяват само на достоверна и проучена информация.

Росица АНГЕЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови