София. Категорично доказано е, че ваксините действат достатъчно ефикасно и срещу новооткритите варианти на COVID-19. Това каза на брифинг директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„На практика няма разлика. Говорихме много за Делта варианта (бел. ред. индийския вариант). За Бета варианта (бел. ред. южноафриканския вариант) да, няма. Основната част от хората са с леки симптоми и са под домашна карантина“, допълни тя и уточни, че новите варианти са с около 60% по-заразни от британския.

Попитана дали от НЦЗПБ биха препоръчали въвеждане на по-строги противоепидемични мерки, проф. Ива Христова отговори: „Нека да видим как ще се развие ситуацията. При всички случаи личните противоепидемични мерки трябва много здраво да се спазват и да не се отпускаме от това, че като цяло броят на случаите е намалял“.

По думите на проф. Ива Христова е възможно през лятото да настъпи нова вълна на COVID-19 по подобие на това, което се случва във Великобритания.
„В момента за София доскоро, както и в цялата страна, беше 100% или да кажем 95-99% разпространение на британския вариант. В момента за София 70%. Разбира се, че извадката е ограничена, но вирусът в Делта варианта се разпространява много по-лесно. Тези хора са контактни. Те са българи и със сигурност ще имаме още доста случаи“, предупреди тя.

Проф. Ива Христова уточни, че това ще се случи до седмици.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови