София. Всички ваксини, одобрени от европейския орган, са безопасни и ефективни. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Ива Христова, заместник-директор по диагностично-лечебната и научната дейност на Националния център по заразни и паразитни болести. Тя уточни, че в самото им описание няма спецификация коя ваксина за какви групи е по-подходяща. ЕК разреши употребата на двете ваксини, които разчитат на информационната РНК – „Pfizer-BioNTech“ и „Moderna“, припомни специалистът. Проф. Христова обаче отчете, че в света се използват най-различни ваксини.

„Най-обикновеният тип ваксини е убитият тип. Китай ги направи много бързо и ги вкара в употреба. В Близкия Изток беше закупено известно количество от тях. Там ефективността е най-ниска. Някои от ваксините, които се разработват, разчитат на готов протеин, с който направо да имунизират. Това обаче крие риск от известни алергични реакции. Модерните подходи са т.нар. ДНК или векторни ваксини, в които се вкарват само гените, които да кодират и да доведат до производство на този протеин вътре в организма. Тези с информационната РНК са модерен подход, защото на практика РНК-то е връзката между ДНК и белтъка“, обясни тя.

Проф. Ива Христова добави, подходът, използван при ваксините на „Pfizer-BioNTech“ и при тези на „Moderna“, е най-модерният. Затова те дават най-висока ефективност, уточни специалистът.

Цоня СЪБЧЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови