София. В близко бъдеще очакваме много повече пациенти с индийския вариант на COVID-19. Това каза на брифинг директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
“Това е очаквано, тъй като е много по-силно инфекциозен и много по-бързо прави епидемични взривове”, допълни тя.

Проф. Христова уточни и подробности около новите установени варианти на COVID-19. Те са в периода 6-14 юни и всички са изпратени от „Пирогов“.
„Бета вариантът е при чужденец, временно пребиваващ у нас, с много леки симптоми и с карантиниран в София. Седемте други проби, принадлежащи към делта варианта, само един от тях е хоспитализиран в „Пирогов“. Останалите шест са с много леки симптоми и са на домашно лечение и са под карантина. Четири от пробите са на лица във възрастовата група 30-40, другите четири са на лица от възрастовата група 40-50“, допълни проф. Христова.

Тя допълни, че шест от положителните проби са на мъже, а две на жени.
„Епидемиологичното проучване тече в момента. Предстои задълбочено изясняване и на връзката между тях и на техните контактни лица“, посочи още директорът на НЦЗПБ.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови