София. България премина пика на третата вълна на COVID-19 и слиза колебливо от платото. Това каза в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ проф. Ива Христова, заместник-директор по диагностично-лечебната и научната дейност на Националния център по заразни и паразитни болести. Тя е умерен оптимист по отношение на последните данни за разпространение на заболяването у нас.

„Данните изглеждат оптимистично. По-скоро сме преминали пика на третата вълна, слизаме бавно и колебливо от платото надолу, случаите намаляват и така е в цяла Европа. Затова и страните, в които случаите бяха страшно много, отслабват мерките. Колко бързо ще се случи зависи от нас, защото спазването на мерките и ваксинирането е въпрос на лична съвест и отговорност“, подчерта тя.
Проф. Ива Христова допълни, че вирусът ще премине през всички, затова е важно хората да се ваксинират, тъй като ваксините предпазват на сто процента от тежко протичане, хоспитализация и смърт.

„Ако искаме пандемията да намалява, трябва да гоним 95% групов имунитет. Хората, които са преболедували инфекцията, е желателно да изчакат минимум три месеца преди да се ваксинират“, обясни проф. Христова. „Някои от пациентите имат по-силен имунен отговор, който продължава по-дълго време, докато при други той е слаб и бързо се изчерпва, посочи тя. Ако се ваксинираме месец след боледуване, може да се докаже наличие на вирус, но да нямаме никакви оплаквания. Това е т.нар. здраво заразоносителство“, обясни проф. Христова. В редки случаи е възможно леко разболяване, което ще премине без усложнения.

Проф. Ива Христова подчерта, че като цяло ваксините се понасят добре. Открити са единични случаи за неблагоприятни последици. Това се дължи на предразположеност на пациентите и при евентуално заболяване изходът също би могъл да бъде сериозен.

По отношение на смесването на ваксини проф. Христова коментира, че на теория не би трябвало да има проблем, но в момента се проверява на практика как ще протече имунният отговор при пациентите в подобна ситуация. Според нея хората, които са се ваксинирали с първа игла с оксфордската ваксина и не са имали проблеми, не би трябвало да имат такива и при втора игла.

Вилислава ВЕТРЕНСКА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови