София. 3D биопринтирането ще доведе до нова промяна в едно цяло направление в съвременната медицина – трансплантацията. Това каза ректорът на Медицински университет – Плевен проф. д-р Славчо Томов в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“. Лабораторията по 3D принтиране и 3D биопринтиране в учебното заведение е създадена в рамките на Център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия. Тя вече е изцяло оборудвана, допълни проф. Томов.

„Екипите, които трябва да работят, вече работят. Вече имаме и първите 3D принтирани структури, а само след 10-14 дни предстои да стартира и мащабното реализиране на заложените в проекта принтирания – 3D принтирания и 3D биопринтирания. Това е едно от съвременните, най-модерни направления и интересът към тях е огромен, защото 3D биопринтирането например на тъкани, а в по-далечна перспектива и на човешки органи, ще доведе до качествено нова промяна в едно цяло направление в съвременната медицина – трансплантацията на тъкани и органи, тъй като тя решава един от най-трудните за решаване проблеми в трансплантологията – това е проблемът с органната и тъканната несъвместимост“, обясни той.
Модерна и важна е и лабораторията по геномика, изградена по проекта, като дейността й е свързана с онкогенетиката, пренаталната диагностика и диагностиката на генетичните основи на наследствените заболявания, допълни проф. Томов.

Вече се работи и върху осигуряване на съществуването на проекта по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ след приключването му през 2023 година, каза още проф. Томов.

„Тези лаборатории, които са уникални, стратегически, не могат просто така да останат да съществуват, те трябва да бъдат развити, те трябва да се надграждат. А това вече може да се реализира с партньори и партньорски структури, организации в страната и в чужбина. Ние вече сме направили първите си начални контакти с австрийски университет, с университети в Германия, такива в Испания, които развиват някои от тези направления. Имаме началните стъпки за надграждане и партньорско сътрудничество с тези университети в различните направления“, отбеляза ректорът на университета проф. Славчо Томов.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови