София. Финансовото състояние на НЗОК е стабилно и нямаме проблеми с изпълнението на бюджета.
Това каза управителят на НЗОК проф. д-р Петко Салчев в предаването “Хоризонт за вас” по БНР. По думите му няма проблеми нито в приходната, нито в разходната част на бюджета.

“Към момента НЗОК е разплатила в общ размер 1 млрд. 628 млн. лв., или 32 % от заложените в закона средства. За неблагоприятни условия по методиката сме платили над 151 млн. лв., или 9.3 % по реда на методиката. Тези данни са от начолото на годината”, заяви още проф. Салчев.

Той коментира, че се плаща по 1200 за престой в болница след коронавирус. “За клинична пътека 39, 48 и 104 се плащат по 1200 лв., а за тези, които са в реанимация – по клинична процедура 3 и 4 се плаща съответно на ден”, заяви още проф. Салчев.

Управителят на НЗОК заяви, че непрекъснато се правят проверки на тези средства. “Да направим разграничение на нещата. Тези, които се подават в Националната здравна информационна система са извън обсега на касата. Ние не водим такава статистика. Това е в Националната здравна информационна система. При нас имаме реално отчетените дейности от съответните лечебни заведения за лекуваните пациенти при тях”, коментира още проф. Петко Салчев.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови