София. Взето е по принцип решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) – от ноември няма да се плащат класическите полимеразни PCR тестове, ще се плащат бързите тестове по направленията на личните лекари, специалистите ще им помагат да установяват дали даденият пациент е заразен или не с ковид, като ще бъде с обикновени направления към лабораториите, с които ние имаме договор, и ако се установи, че даденият пациент е реално заразен с COVID инфекцията, тогава РЗИ ще пусне истинския PCR тест направлението за допълнително потвърждаване на резултата. Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ управителят на НЗОК проф. д-р Петко Салчев.

По думите му все още не е изчислено колко точно ще струват бързите тестове, като приблизителната цена е между 13 и 20 лв. в зависимост от доставчика и заплащането за работа, но до седмица ще бъде ясно какво ще струват на НЗОК. Проф. Салчев каза още, че направленията за бързите тестове ще бъдат безлимитни.

“Слуховете, че PCR тестовете са лимитни не са достоверни. Плащаме до 4000 на ден, но тези са определени на базата на това колко може да изработят лабораториите. Ако има нужда от повече, РЗИ могат да пуснат и повече, никой няма да откаже да бъде заплатено”, заяви проф. д-р Петко Салчев.

Той отбеляза също, че по решение на Народното събрание, ако останат средства в НЗОК, трябва да бъдат разплатени сумите, които не са разплатени 2015 и 2016 г., и до края на месеца Надзорният съвет ще вземе решение за конкретните суми за всяко лечебно заведение поотделно, за да бъдат сключени споразумения с тях за плащането. Управителят на НЗОК посочи, че общата сума е около 75 млн. лв. “Освен това има преразпределение на резерва – 6 млн. за общопрактикуващите, 13 млн. за лекарствените средства и до края на ноември ще стане ясно колко е останало от резерва”, каза управителят на НЗОК и поясни, че от НЗОК плащат на болниците за извършена работа, а не са субсидираща институция, за да ги подпомагат.

“Няма лечебно заведение в момента, което е застрашено от затваряне”, увери проф. Салчев.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови