София. Общопрактикуващите лекари могат да пускат чрез електронно направление изследване за PCR тест. Това каза управителят на НЗОК проф. д-р Петко Салчев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

“Днес изпратихме решението на надзорния съвет за сключване на анекс към НРД. Основните неща в него са, че общопрактикуващите лекари могат да пускат чрез електронно направление изследване за PCR тест. Няма лимит. Беше взето решение да се вдигне цената на две от клиничните пътеки. Това са 39-та и 48-ма, които са свързани с лечение на белодробните заболявания и указанието, което беше пуснато по решение на надзорния съвет до аптеките е да могат да се получават от хронично болните пациенти на базата на рецептурната книжка автоматични рецепти, които да се изпълняват без да изисква ходенето на допълнително заверяване на протоколите”, обясни той.

Д-р Салчев обясни, че електронното здравеопазване във вида, в който си го представят хората, го няма, но има възможност за изпращането на електронни направления.

„Личните лекари получават уникален номер на това направление за PCR тест, който могат да го съобщят на пациента, който може във всяка от лабораториите, които имат сключен договор с НЗОК, да се извърши съответното изследване. Това ще бъде без лимит за личните лекари. За пациентите може би трябва да се уточни, че има посочени критерии кога ще бъде издавано това направление, които са съобразени с исканията на Български лекарски съюз. 11 критерия са посочени като минимум два трябва да са изпълнени. Това е вече по клинична преценка на общопрактикуващите лекари“, обясни още той.

Д-р Салчев подчерта, че общопрактикуващите лекари и без PCR тест могат да решат проблема на своите пациенти. „PCR теста е само потвърдително. След като можете да прегледате даден човек и да установите, че има остра вирусна инфекция, можете да му пуснете спокойно болничен лист. Клиничната картина не зависи от PCR теста. Трябва да се успокои обществото. Независимо дали имате или нямате PCR тест да се довери на общопрактикуващите лекари или останалите лекари и да може да бъде решен проблема. А не да търсим непременно да докажем, че имаме или нямаме
PCR тест“, каза още той.

„Ние увеличаваме цената при доказан предварително PCR тест или по време на лечението цената на пневмонията ще бъде 1200 лева, равна на цената на 104 пътека, която е за вирусните инфекции. Това е за всяка пневмония, която е доказана с PCR тест“, добави още д-р Салчев.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови