София. Касата изплаща PCR теста на цена 60 лева. Това каза управителят на НЗОК проф. д-р Петко Салчев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Лабораториите имат право да определят своите цени. За мен тази цена, която и касата плаща е висока. Цената, която изплаща касата на лабораториите е договорена цена, а не реална. Това е договорено между касата и Български лекарски съюз. Доставната цена е между 17 и 25 лева на един тест“, каза той.

„Задължително трябва да ви направят консултация и да решат дали да ви направят ПСР тест при влизане в болница. Ако преценят, НЗОК е сключила анекс с всички болници, че е увеличила цената на клиничната пътека с 10 % независимо коя е тя плюс 20 лева към всяка клинична пътека, за да може да се направи съответното изследване. Тъй че ролята на НЗОК е да закупува здравни услуги при определено качество и количество“, обясни той.

„Клиничната пътека е за минимум престой 5 дена и максимум престой 14 – 15. Ако трябва да се увеличи престоя има начин как да се договорим с лечебното заведение. 1200 лева е определената цена на клиничната пътека. Ако човекът е в много тежко състояние и попадне в интензивно звено, там се плаща на ден. Клиничната процедура е 780 лева на ден. Тъй че не може да се говори за единна цена, а се говори за състоянието на пациента. От началото на кризата до момента НЗОК е доплатила на всичките лечебни заведения над 210 милиона лева. Независимо дали са работили или не. Мисля, че достатъчно е поддръжката на НЗОК за здравната система. Тези пари сме ги доплатили на базата на това, че някои от лечебните заведения бяха спрени да извършват планови операции и да могат да поддържат своята готовност и да изплащат на персонала заплатите“, обясни още той.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови