София. Новите щамове на коронавируса не налагат промяна в имунизационната кампания у нас. Няма нужда и от допълнителни поръчки на ваксини. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ проф. д-р Пенка Петрова, дн – директор Институт по микробиология на БАН. Тя определи обявената от министъра имунизационна програма като доста амбициозна. Експертите от БАН силно одобряват ваксините, отбеляза тя. Предлаганите ваксини имат различен механизъм, но общ принцип на действие, припомни проф. Петрова. Тя се съгласи с твърдението, че не са тествани достатъчно дълго време, но отбеляза, че се намираме в извънредно и безпрецедентна ситуация и призова хората да се доверят на технологиите.

„Ние живеем в 21 век и трябва да разчитаме на технологиите. Обществото трябва да знае, че РНК ваксините не са чак толкова нова технология. Те се разработват от 1990 година. На този принцип вече има изработена ваксина за бяс, която работи, но няма чак такъв отзвук в обществото, тъй като колко души се заразяват от бяс? РНК ваксините са много чисти. Те притежават само една молекула информационна РНК, която именно да обучи имунната система. Те имат много по-малко придружаващи съставки, които да предизвикат различни алергични реакции. Все още не е ясно дали хора с тежки алергични реакции е хубаво да се ваксинират с РНК ваксините. Желателно е преди ваксиниране човек да се консултира с личния си лекар. То всички останали, които нямат алергични реакции, трябва да се ваксинират“, препоръча експертът.

Проф. Пенка Петрова каза още, че ваксината на Pfeizer трябва да действа и срещу новия вариант на щама на коронавируса, който идва от Великобритания. „Проблемът с него е, че той е по-заразен. Хубавата новина е, че при новия щам няма по-висока смъртност“, обясни тя. Ваксината действа едва след поставянето на втората доза, тогава човек може да се счита за напълно защитен, припомни проф. Петрова. Тя изрази оптимизъм, че виждайки ефекта от ваксинирането в другите държави, българинът ще промени негативното си отношение към ваксинирането. Всеки би трябвало да има право на ваксина и достъп до нея, добави експертът. Според нея груповият имунитет вече е в ход. „Голяма част от населението изкара коронавируса, но за да се защити 75% от населението е нужна ваксина. Не можем да разчитаме на груповия имунитет при такова тежко и неизвестно заболяване“, обобщи проф. Пенка Петрова.

Росица АНГЕЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови