София. Ако след първата доза ваксина не е имало странични ефекти, няма да има и след втората игла. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ проф. д-р Пенка Петрова, директор Институт по микробиология на БАН. Тя поясни, че те се изразяват най-често в задух, главоболие, общо неразположение. До момента в България няма подаден сигнал за настъпили странични ефекти, каза още с проф. Петрова.

„Важно е да се каже, че това са много редки случаи при определен вид хора. Това се случва обикновено на млади жени, които приемат противозачатъчни и пушат – едновременно, и всъщност се оказва, че във Великобритания се срещат по-често такива случаи, защото ефект има и наднорменото тегло. У нас няма такива случаи и причината е, че при нас ваксинирането с „AstraZeneca” започна при по-възрастното население. Виждате, че над 60 г. възраст тези ефекти ги няма“, уточни тя.

Проф. Пенка Петрова допълни, че до 2 седмици след поставена първа доза от ваксината на „AstraZeneca” могат да се появят странични ефекти. По думите ѝ редките нежелани реакции са специфична реакция на имунната система, но по-важното е, че те са сред изключително редките. До момента има около 60-70 случая при 20 милиона ваксинирани, каза проф. Петрова.

Росица АНГЕЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови