София. Една година след пандемията, здравната ни система не е в завидно положени, медиците се задъхват, тъй като няма достатъчно кадри. Това каза проф. д-р Жени Стайкова, доктор на медицинските науки, преподавател в Медицинския университет в София, бивш директор на Националния център по обществено здраве и анализи за предаването “Софийска трибуна” на Радио “Фокус”. Проф. д-р Жени Стайкова припомни, че проблемът с медицинските кадри у нас не е от вчера, но сега по време на пандемията се е обострил изключително много. Според нея сред причините за изтичането на медицински кадри навън е недостатъчното заплащане, недостатъчните законодателни възможности за бърза специализация. Не на последно място е и липсата на договорни отношения за работа между държавата и завършващите лекари, медицински сестри или специалисти по здравни грижи. “Няма договореност, с която те поне 5-6 г. да останат в България за специализация.”
Проф. Стайкова коментира, че взимането на еднолични решения от премиера за управлението на кризата от ковид пандемията е довело до отваряне и затваряне на бизнеса, до лашкане в едната или другата посока. “Всъщност кризата си я управлява премиерът, той си е свикнал да си командва и да се разпорежда. Невинаги медицинските показания бяха в унисон с управлението на кризата.” Тя, обаче, обърна внимание на самоотвержената работа на медиците в тези условия, които въпреки всичко намират и сили, и възможности, за да направят всичко, което зависи от тях. “Единственото, с което по принцип можем да се похвалим, е по-краткият срок за целенасочени и специализирани прегледи, както и образна диагностика. При нас по-бързо се случват нещата. Но от гледна точка на това, че почти няма никаква профилактика и превенция се увеличават случаите, от които най-много се умира, най-много боледуват, най-много се инвалидизират хората.” Проф. д-р Жени Стайкова обърна внимание, че страната ни е водеща по инсулти, инфаркти, диабетът, онкологични, здравни и др. заболявания, които са довели и до високата смъртност в България от КОВИД, защото точно тези хора са по-рисков контингент. По думите й е необходима адекватна профилактика и превенция, което е държавна политика, има такава програма още 2013-2014 г., но не се изпълнява по начина, по който трябва. “По тази причина и БСП на първо място в направление “Здравеопазване”, ако има възможността да управлява, би премахнала търговските дружества за болниците, защото наистина здравето не е стока.”
Според експерта също така не е адекватно остойностяването на труда на лекарите, както и злоупотребата с клинични пътеки. Освен това здравноосигурителната каса в момента е монополист, би било добре, ако има алтернативни здравноосигурителни каси, смята проф.д-р Жени Стайкова.
Тя коментира още, че ваксинацията в България изключително се бави, но въпреки всичко трябва да се направи максимумът, така че до края на лятото да изпълним целите за висок процент ваксинирани и да бъдем по-спокойни през есенно-зимния сезон.
По повод предстоящия Световен ден на здравето и празника на Медицинския университет в София – 7 април, проф. д-р Жени Стайкова поздрави всички български медици и пожела повече лекари и по-малко политика в системата, защото здравето е надпартийно.

Росица АНГЕЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови