София. Досега не съм чувал ваксинирани хора да са развили тежко заболяване от коронавирус. Това каза клиничният имунолог проф. Доброслав Кюркчиев от МБАЛ “Св. Иван Рилски” в “Неделя 150” по БНР.

“Често се изразявам политически некоректно, това не ми е никакъв проблем. Първоначално бих искал да кажа, че съм имунолог. Това, което мога да кажа, че вурисете мутират. Дали става въпрос за щамове или мутации в рамките на съществуващи щамове, това могат да кажат колегите вирусолози. Трябва да се прави известна разлика от зараза и разболяване”, каза проф. Кюркчиев.

“Напълно споделям мнението на проф. Балтов, че е напълно възможно огромна част от нашето общество, да е прекарало вируса безсимптомно. Това не е нова информация от пандемията. Тя е от почти година. Защо прожекторите се насочват към тези, които изкарват вируса по другия начин, това е друг въпрос”, каза проф. Кюркчиев.

По думите му заведенията се представят като места за неморално забавление. “Заведенията са места за социално общуване. Те са изключително важни за функционирането на всяко общество. Смятам, че правилно са отворени”, допълни още проф. Кюркчиев.

Той посочи, че не приема спирането на плановия прием. Според него противопоставянето на едното и другото е доста некороектно. “Коронавирусът ли е най-важното нещо в живота ни и откога стана така и докога ще продължи така? Прекаленото центриране не е нещо, което е полезно нито за индивида като цяло, нито за обществото”, допълни още проф. Кюркчиев.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови