София. Чета апокалиптични предсказания, че всеки болен от COVID е с увредено сърце – не трябва да се вадят прибързани заключения, опитът все още е малък. Това каза проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“ в интервю за Агенция „Фокус“.

Във връзка с вадените заключения за сърдечните усложнения, следствие на COVID инфекцията, проф. Начев поясни, че всичко, което се коментира е на базата на много малък опит. „Не трябва да бързаме и да вадим заключения. Чета апокалиптични предсказания, едва ли не, че всеки болен от COVID е с увредено сърце, ако не отиде на лекар ще умре. Няма такова нещо“, коментира той.

„Първите промени, които се забелязват при голяма част от пациентите, които прекарват COVID, са промени в електрокардиограмата, които могат да симулират недостатъчно кръвоснабдяване на мускула на сърцето с кислород. Това е временно. В рамките на 3 до 6 месеца след оздравяване отзвучават, кардиограмата се възвръща към положението, в което е била преди заболяването“, обясни проф. Генчо Начев.

Проф. Начев уточни, че друг доказан риск е повишената склонност към тромбозиране, запушване на най-малките съдове, които са в сърцето и в много други органи. „Затова е задължително в лечението на COVID 19 да се включи антиколаболант – лекарство, което намалява склонността към тромбообразуване“, каза още той.

По думите му времето от началото на това заболяване е много малко, за да се излезе с доказани резултати, с връзка на заболяването със съответните усложнения. „Във всички случаи има риск от засягане на сърцето и трябва да се внимава“, поясни проф. Генчо Начев.

Мариела ЧЕПЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови