София. Хората със сърдечно-съдови заболявания да излизат колко се може по-рядко в дните с ниска температура. Това каза проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“ в интервю за Агенция „Фокус“.

„Излагането на студен въздух води до спазъм на съдовете в периферията, оттам кръвообращението се централизира. Заради това хората със сърдечни заболявания трябва да внимават с излагането си на студен въздух“, обясни проф. Начев, като препоръча хората със сърдечно-съдови заболявания да излизат колко се може по-рядко в дните с ниска температура, особено ако е и влажно.

„Симптомите, свързани със сърцето, за които винаги трябва да внимаваме, са появата на болка, особено с ирадиация към лявата ръка и изтръпване. Болка в главата, в тила, което много често се свързва с повишено кръвно налагане“, коментира той. По думите му може да има виене на свят от недостатъчен приток на кръв към мозъка, в резултат на ускорена сърдечна дейност. „Тези симптоми винаги трябва да се имат предвид и да ни насочат към лекар, не само при студено време. По-добре да отидем и да няма нищо, всичко да е нормално, отколкото да изтървем нещо“, допълни проф. Генчо Начев.

Мариела ЧЕПЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови