София. Много е лошо, когато политиката се намесва в здравеопазването, защото медицинските аргументи са за затваряне и много сериозни мерки. Това каза проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ “Св. Екатерина” в предаването “120 минути” по бТВ.

“Системата все още издържа. Ще се преструктурират легла, персоналът обаче изнемогва. Това не трябва да се забравя“, каза още проф. Генчо Начев. Според него хората, които протестират, трябва да влязат само за една седмица в отделенията и да видят болните хора и да продължат да протестират.

„Това е точно, защото нямаше шокова терапия. Ако имаше шокова терапия, в началото на да се вземат строги мерки, да се вземат, да се изпълняват, стриктно да се следи за изпълнението на тези мерки, нямаше да има такива резултати. Ние постигаме едни мерки, разхлабваме ги, щото мислим, че сме се отървали – втора вълна“, допълни още проф. Генчо Начев. По думите му е логично в тези 9 дни да се получи плато и да се получи спад на случаите.

Той отбеляза, че страната ни не е прецедент да провежда избори в условията на пандемия. „Не мисля ,че изборите са проблем. Проблем е политиката, когато влиза в проблемите на здравеопазването и на медицината. След десетия ден ще се види как стоят нещата. Това не са особено строги мерки. Никой не е казал да си останем вкъщи и да пускаме sms, зад а излезем“, допълни още той.

Проф. Генчо Начев отбеляза, че в страната ни не е имало вечерен час.
Директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“ обясни, че в последните дни няма свободни легла, както и в повечето болници. „Изпълнили сме всичко, което сме уговорили при министъра на здравеопазването като брой на леглата, но те са се запълниха. Особена е нуждата от интензивни грижи“, посочи още проф. Начев. По думите му има 20 интензивни легла, а от утре предстои да се разкрият около нови 20.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови