София. Спирането на плановите операции не значи, че няма да има операции, никой пациент няма да бъде върнат. Това каза директорът на УМБАЛ „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ. По думите му отлагането на плановият прием в болниците е решение на Щаба и то се опира на анализ на ситуацията.

„За мен по-важното е друго. Пациентите трябва да знаят, че това не е мярка, която да затрудни техния достъп до консултация в болнично лечебно заведение. Когато имат някакви оплаквания, задължително те трябва да потърсят помощ в болнично заведение и специалистът там ще прецени трябва ли да бъде приет този човек, или не. Никой няма да бъде върнат, ако има нужда от болнично лечение. Това, че се спират плановите операции, не значи, че няма да има операции. Каквото и да е, дори да не е толкова спешно, пациентът ще бъде приет, за да бъде под наблюдение и ще се прецени дали трябва да се оперира, или не. Когато се приема такава мярка, тя се обосновава въз основа на анализа, който е направен, и перспективата за разгръщане или ограничаване на това заболяване“, посочи той.

Думите му всички, които имат някакви симптоми, различни от това, което имат в ежедневието си, трябва да потърсят лекарка помощ. „Това не значи, че ще бъдат приети в болница, но е много по-добре да се хванат симптомите и заболяването в началото – преди настъпилите усложнения, защото за самите пациенти така са много по-малки страданията и е много по-добра перспективата от лечението“, допълни Начев.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови