София. Премахването на лимитите за болниците е решение в полза на пациентите. Това каза проф. д-р Генчо Начев, директор на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Екатерина“ в интервю за Агенция „Фокус“.

Проф. Начев поясни, че въведените през 2015 г. лимити за болниците са ограничили медицинската помощ. „Те подобриха финансовата стабилност на Касата, с оглед на това да поддържат финансова стабилност за сметка на болниците. Не трябва да забравяме, че лимитите нямат законова стойност. Примерно съм осъдил касата да плати всичко, което съм изкарал надлимитно за 2016 г. с лихвите. Много болници са постъпили така. Премахването на лимитите е добро решение, те не играят никаква роля. По този начин се дава свобода на болниците, за да извършват дейността си. Как ще се лимитира, трябва да върнем някой, който ще умира, защото е след лимита. Няма логика, да не говорим, че е меко казано безобразие. Решението е в полза на пациентите“, обясни той.

Относно това как ще се осъществява контролът и опасенията, че отново Касата може да бъде докарана до предфалитно състояние, както през 2015 г., проф. Начев коментира: „Най-лесно е Касата, чрез въвеждайки лимити да си осигури изпълнението на бюджета. Касата трябва да се раздвижи и да направи така, че всички отчетени дейности, които не са извършени да бъдат хванати. Касата не може да извършва медицински контрол, тъй като не разбира от това, тя е финансова институция“. Проф. Генчо Начев уточни, че Касата трябва да използва специалисти и експерти от медицински научни дружества, за да се направи проверка дали се отчитат извършени дейности, които не са показани. „Извършени са просто, за да се вземат пари. Касата трябва да си свърши работата и да извършва контрол. Пак казвам, за медицинската част от контрола са необходими експерти“, допълни той.
Мариела ЧЕПЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови