София. Готвим се за най-лошото, при което ще се наложи някои болници да станат изцяло COVID болници. Това каза директорът на УМБАЛ “Св. Екатерина” проф. Генчо Начев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „Не знам кой може да каже дали това е най-страшният етап на пандемията. Октомври смятахме, че е най-страшният, но сега доста по-бързо стигнахме нивата на октомври, защото явно вирусът става по-виролентен. Има напрежение в здравната система. Това, което казаха от Спешна помощ, е явно и ние го виждаме всеки ден. Самите факти – че 25 екипа в София не стигат, говори много ясно. Не е въпросът във финансите, но колегите имат някаква граница на издръжливост. Напрежение има и в болниците. Минаха 75% заетите легла в болниците. Готвим се за най-лошото, при което ще се наложи някои болници да станат изцяло COVID болници. Разкриваме нови легла за интензивно лечение. Всичко това е свързано със стремглавото повишение на болните. Смъртността също расте“, посочи Начев.

По думите му причините за това България да е на предно място по смъртност в Европа са няколко. „На първо място, че не се спазват мерките и се увеличава броят на пациентите, но и вирусът става по-активен и по-виролентен. Броят на заболелите нараства и стига над 600 на 100 000. Има изолирани места където има и 900 на 100 000. Малко страни в Европа са достигали това ниво“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови