София. Болница „Св. Екатерина“ разполага с апарати за дезинфекция на въздуха до 99,5 %, пациентите не трябва да се притесняват. Това каза проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“ в интервю за Агенция „Фокус“.

Проф. Начев уточни, че са предприети всички необходими мерки за дезинфекция в лечебното заведение. „Има COVID отделение. Потокът на пациенти е разделен, няма смесване. Болницата разполага с робот с ултравиолетови лъчи, който дезинфекцира всичко. За пръв път взехме и апарати, които могат да се използват за дезинфекция на въздуха до 99,5%. Използват се в присъствието на хората, защото не отделят озон и нямат директно действие на ултравиолетови лъчи“, каза още той.

Относно издадената възобновяването на плановите операции, проф. начев, коментира, че не очаква натоварване в болницата. „Имаме готовност, екипи, които са 24 часа на разложение 7 дни в седмицата. Точно сега беше времето да се възстановят плановите операции, чакахме това решение, защото без тях приходите на болниците, в частност на „Св. Екатерина“, намаляват и финансовият резултат става негативен“, коментира той.

„Още нещо, което е по-важно, че пациенти, които изчакват, имат страх от COVID и не отиват в болница навреме, особено сега, когато са разрешени плановите операции, има възможност да се усложнят и да постъпят в много по-тежко състояние. Това застрашава здравето и живота им, както и води до повече разходи“, допълни той.

Мариела ЧЕПЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови