София. Аз съм първият в България, на който беше приложено лекарството срещи COVID-19 „Рендасивир“, лекуваха ме и с кръвна плазма. Това каза директорът на УМБАЛ „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия по повод заразяването му с коронавирус и възстановяването му след това.

„Възстановяването от коронавируса е дълъг период от време. Почти месец мина от изписването ми. Има още за възстановяване, има и още сили да дойдат. Това е неприятен момент в живота на един човек, но както казват хората – каквото не ни убива, ни прави по-силни. За мен това беше един катарзис, защото имаше една прихо-емоционална промяна от мъката и страданието да се почувстваш обновен и готов за живот. Периодът, в който бях в болница, беше достатъчно дълъг, за да си направя една равносметка на живота ми и да си дам сметка колко добро съм направил за обществото и кого съм обидил и така да си даде човек сметка какво да прави оттук нататък. Най-трудното е да реализираш това, което си решил да правиш – да бъдеш по-добър, да овладееш гнева си и да дадеш повече добрина на тези, които са около теб“, посочи Начев.

„Две седмици бях във ВМА. Имаше и хора, които бяха по-зле от мен, аз не бяха в интензивно отделение, а в нормално инфекциозно отделение. Благодаря на всички, които се грижеха за мен. Човек не може да е герой в такава обстановка. Нямах никакви оплаквания. Не съм се заразил в болницата, защото в УМБАЛ „Св. Екатерина“ се спазват много строги мерки срещу коронавируса. Аз нямах симптоми, просто тестът ми беше положителен. Имах кашлица, от която 9 нощи съм спал седнал, защото не можех да легна. Не съм имал температура. Симптомите са различни за всеки, имах и болки в кръста“, каза още професор Начев.

„Дексаметазонът“ е редовна рутинна терапия. При мен използваха лечението с кръвна плазма от преболедувал колега от ВМА, и лекарството „Рендасивир“ – това, с което пишеха, че се лекува Тръмп. Аз съм първият в България, на който беше приложено това лекарство. След тези 5 инфузии с „Рендасивир“ нещата се оправиха и бях изписан. Трудно е възстановяването. Все още при усилия се уморявам, но човек не трябва да бърза“, добави Начев.

По думите му неспазването на мерките е голяма грешка. „Личната дисциплина е много важна. Това е за нас, но и за околните. Ако не пазим останалите, то се връща обратно. Трябва да бъдем дисциплинирани и да спазваме мерките. Много са философите в България и много хора се изказват неподготвени. Независимо от това, че вирусът е нов и ни изненада и мутира бързо, все пак има правила и трябва да ги спазваме – физическата дитанция, носене на маски, дезинфекция на ръцете и повърхностите“, допълни той.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови