София. Очаква се пикът на новозаразени с коронавирус да бъде около 10 април. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по Нова телевизия директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов.
По думите му 390 са настанените пациенти в нашата болница – от тях 10 са деца, а 40 са в реанимация.

„При нас ситуацията е същата, както навсякъде. С днешна дата имаме 390 настанени, от които 10 деца и 40 в реанимация. Леглата с кислород са с 365, но все пак се запълва. Хората са свикнали да идват при нас, но „Пирогов“ обаче не е дядовата ръкавичка. Самият вирус се видоизмени. От 46 постъпили през последните 24 часа само двама нямат английския вариант. Той вече трайно се настани в София. Това е също проблем. Увеличихме детските легла, защото наистина възрастта се подмладява. Слава Богу, за момента при децата няма тежки случаи. Ще открием още 20 легла за деца, както и още 10 с вентилационно дишане“, заяви проф. Балтов и уточни, че по-скоро това са семейни заразявания.

„Повечето деца са с майките си, които също са заразени. Няма начин да ни се размине без да сме подготвени за това нещо. Очаква се пикът на новозаразени да бъде около 10 април. След това се очаква постепенно да спадне. Може би до края на юни ще имаме добри резултати. Трябва да се вземат много сериозни мерки. Тъжното ще бъде не да няма места в ресторантите, а да няма места в болниците“, подчерта проф. Балтов. Според него затягането на мерките е единственият начин пикът да бъде по-плавен. „Имаме малко повторно заразени лекари. Прави впечатление, че когато спаднат мното антителата, е хубаво да се мисли за ваксинация“, коментира проф. Балтов.

Той посочи, че ако се разреши отново употребата на „АстраЗенека“, имат готовност още от четвъртък да започнат ваксинацията. „Би трябвало ваксината на „Янсен“ да може да се използва като втора доза вместо „АстраЗенека“, добави проф. Балтов.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови