София. В края на юни ще имаме необходимия колективен имунитет, ако имаме правилна организация не само в пунктовете за имунизация, но и при общопрактикуващите лекари. Това каза директорът на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” проф. Асен Балтов за предаването „Тази неделя” по БТВ.

„Опашките пред зелените коридори са показателни, че те имаха своето място и нужда. През последните 10 дни в „Пирогов“ са поставени около 10 500 дози, като две трети от тях с първи дози и една трета с втори дози“, добави той. Професорът допълни, че много от хората, които са си поставили първа доза на „Астра Зенека“, са се имунизирали и с втората доза без никакви притеснения. „Апелирам хората да си сложат и втората доза на „Астра Зенека“, защото виждаме, че тя няма никакъв проблем. Ако при първата доза са имали температура и други неразположения, всички, които са си направили втората доза, нямат оплаквания“, обясни Балтов.

Според него зелените коридори ще трябва да продължат, защото независимо че личните лекари вече имат основна функция от тук нататък, то пунктовете ще останат за хората, които нямат осигуровки. „Повече от половин милион души ще бъдат ваксинирани с първа доза през май и половин милион с втора доза, а до края на юни ще имаме 2,5 млн. ваксинирани с първа доза и 2 млн. с втора доза“, каза още Балтов.

По думите му до края на юни се очаква да има издадено разрешение от ЕМА за използване на ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ за лица над 12-годишна възраст. „Ако има риск и виждаме, че има мутации, които могат да бъдат покрити от ваксините, бих препоръчал децата да се имунизират“, добави Балтов.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови