София. Наясно сме, че има недостиг на лекарства, получаваме сигнали за това. Това каза на пресконференция по повод началото на Световната седмица, посветена на осведомеността за антимикробна резистентност и COVID-19 председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Ние също сме пациенти. Аз също търся лекарства. Представяте ли си в психологически аспект колко е важно и колко е странно да бъдеш обвинен за това, че ще има такъв недостиг, на какъвто сме свидетели, че вероятно ще има такъв и в същото време ежедневно да ми се налага да помагам на хора, които търсят своите лекарства и не могат да ги намерят? Имахме среща с Министерство на здравеопазването. Тогава темата беше да се осигурят канали за доставка на нискомолекулярни хепарини за бременни“, припомни тя.

По думите на проф. Сербезова здравното ведомство е уверило, че в най-скоро време ще има електронна рецепта. Тя допълни, че от БФЗ настояват за генерична замяна на медикаменти.

Председателят на БФЗ призова хората да не купуват лекарства по интернет, тъй като те са с недоказан произход.

Теодора ПАВЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови