София. Дори да спре контактите на хората на обществени места, едно затваряне в момента в никакъв случай не може да спре разпространението на вируса в семействата. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН. Според него пълно затваряне би имало смисъл само и единствено при опит да се спре внасяне на инфекцията от вън при положение, че няма масова развита такава в страната. Световните статистики показват някои много показателни неща, отбеляза той, като сравни заболеваемостта в държави от Западна Европа, които бяха почти затворени с картината в Швеция, където няма абсолютно никакво затваряне.

„Ще видите, че картината е абсолютно еднаква. Разпространението си го има. Смъртността вече е друг фактор, който в много голяма степен зависи от здравните системи, от структурата на населението и т.н. В гореспоменатата Швеция 6 500 души са позитивни на ден – доста повече, отколкото са при нас. Смъртността е 15-12, мисля, че рекордът вчера беше 31 човека за този период. Явно е, че тяхната система е различна, но това, че смъртността е висока или ниска, не предполага намаление на заболеваемостта с локдаун. Западна Европа, където имаше локдаун, се наблюдаваше лек спад на заболеваемостта, но в никакъв случай тя няма да спре. Просто ще го отложи за следващия месец“, обясни той.

Според проф. Андрей Чорбанов ако не младите, а хората от рисковите групи бяха затворени и ограничени, смъртността щеше да бъде много по-малка. На практика в момента много голям брой преносители на вируса заразяват много голям брой потенциални жертви, добави той. По думите му надеждите, които обществото залага на ваксините за борба с коронавируса, са прекалено големи.

Евелина БРАНИМИРОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови